Vitalize Gastro Plus E- bezzbożowa pasza w formie pelletu dla koni bez lucerny i soi.
Pasza dla koni w formie pelletu Vitalize Gasto Plus E to wynik współpracy z lekarzami weterynarii i odpowiedź na zapotrzebowanie na pasze dla koni z wrażliwym układem pokarmowym oraz koni alergicznych bez udziału lucerny i soi, które coraz częściej występują na liście alergenów pokarmowych koni.
Bezzbożowa pasza Vitalize Gastro Plus E zawiera jedynie 1% skrobi, a dodatek czarnuszki wspiera układ immunologiczny.
W świetle najnowszych doniesień, coraz więcej koni ( także wrzodowych) boryka się z alergiami pokarmowymi. Objawami reakcji alergicznych ze strony układu pokarmowego mogą być:- brak chęci do spożywania paszy treściwej-pokrzywka- świąd- wzdęcia, luźniejsze stolce a także kolki- niewydolność oddechowa, świszczący oddech a także obrzęk języka- ciężka reakcja alergiczna może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego i niewydolności narządów
Jednym z częściej występujących alergenów jest lucerna, która zazwyczaj stanowi podstawę pasz bezzbożowych dedykowanych koniom dotkniętym chorobą wrzodową. Dlatego właśnie Vitalize Gastro Plus E, to pasza która nie zawiera w swoim składzie lucerny, a jest paszą optymalnie dostosowaną do koni wrzodowych ze względu na najniższą zawartość skrobi wśród wachlarza pasz bezzbożowych i niskoskrobiowych. Dodatek produktu fermentacji Aspergillus Oryzae ( AO-Ferm) jest naturalnym prebiotykiem, maksymalizującym także strawność białka zadawanego w paszy.
Brak modyfikowanej genetycznie soi na którą uczulenie zazwyczaj manifestuje się klinicznie jako objawy ze strony układu pokarmowego, jej brak w paszy treściwej dla koni uczulonych na soje jest kluczowy dla ich zdrowia.
Alergie pokarmowe łatwo jest zidentyfikować poprzez panel alergiczny wykonywany przez wiele laboratoriów. W przypadku alergii odśrodowiskowych można wykonać autoszczepionkę odczulającą, niestety w przypadku alergii pokarmowych jedynym sposobem uniknięcia dolegliwości jest całkowita eliminacja alergenów.
Skład:
23% susz z traw22% Ekstrakt z nasion słonecznika17% wytłoki owocowe ( z jabłek)10% Ekstrakt z siemienia lnianego6% melasa z trzciny cukrowej5,00% czarnuszka3,6% otręby ryżowe3,2% melasa z buraka cukrowego2,5% olej z ostropestu plamistego2,4% węglan wapnia2,2% tlenek magnezu2,0 % chlorek sodu0,5% otręby pszenne0,1 % Produkt fermentacji Aspergillus Oryzae
127g/kg białko og.strawne6,3 MJ energia strawna1,0% skrobia7,5 % cukier
Analiza:
16,30% białko surowe5,50% tłuszcz surowy17,20 % włókno surowe12,60% popiół surowy1,25% wapń0,45% fosfor0,85% sód1,35% magnez
Dodatki żywieniowe w 1 kg
12.000 tj. Witamina A (3a672a)1.200 tj. Witamina D3 (3a671)425mg Witamina E ( 3a700)48 mg Witamina C (3a312)2 mg Witamina B1 (3a821)3 mg witamina B2 ( 3a8251)2 mg Witamina B6 w postaci chlorowodorkupirydoksyny ( 3a831)24 μg witaminy B12 (3a835)24 mg kwas nikotynowy16 mg pantotenian wapnia480 μg biotyny (3a880)2,4 mg kwas foliowy80,00 mg chlorek choliny (3a890)40,00 mg żelazo (3b103)-Siarczan żelaza (II) jednowodny128,00 mg mangan (3b502) – tlenek manganu (II)200,00 mg tlenek cynku (3b603)32,00 mg miedź (3b405) miedź –(II) siarczan pięciowodny0,72 mg selen (3b801) –selenian sodu1,60 mg jodyna (3b202) jodan wapnia bezwodny