Bezzbożowy mesz dla koni wrzodowych, koni po kolce i koni z problemami metabolicznymi.
Mesz od zawsze był ceniony w żywieniu koni, ponieważ na wiele sposobów wspiera trawienie i regenerację.
Zboża i otręby pszenne zawarte zwykle w meszu zostały celowo pominięte w składzie Weserland Mash, który jest produktem bezzbożowym i bogatym w składniki wspomagające naturalne trawienie. Ekstrudowane siemię lniane zapewnia wysoki poziom śluzu, który wyściela błonę śluzową żołądka i jelit ochronną warstwą.
Korzystnie wpływa na stan śluzówki i pomaga w regeneracji podrażnionej i wrażliwej błony śluzowej po chorobie, lekach, zarobaczeniu lub stresie.
Dodatek nienasyconych kwasów tłuszczowych wywiera pozytywny wpływ na stan skóry i sierści. Drożdże piwne dostarczają ważnych enzymów i naturalnych witamin z grupy B, niezbędnych dla zdrowej flory jelitowej.
Olej z ostropestu i łatwo przyswajalne otręby ryżowe są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na cały metabolizm i układ odpornościowy.
Lucerna zawiera wysokiej jakości białko, dostarczając organizmowi aminokwasów i wspierając wzrost mięśni, zaś smaczne wytłoki z jabłek są źródłem cennych pektyn.
Ze względu na celowe pominięcie zbóż, otrębów pszennych i melasy Weserland Mash idealnie nadaje się dla koni z zaburzeniami w pracy układu pokarmowego i jest optymalny do codziennego podawania jako środek wspomagający proces leczniczy (na przykład po kolce lub przy nieprawidłowym przebiegu procesu zmiany sierści)!
Zalety w skrócie:
• bez zbóż i otrębów pszennych
• optymalny dla koni ze skłonnością do kolek lub dotkniętych chorobą wrzodową
• idealny w żywieniu koni z zaburzeniami metabolicznymi
• bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
• wysoka zawartość włókna surowego i bogate walory smakowe
Skład:
135,0 g/kg białko og. strawne
12,0 MJ/kg energia strawna
Analiza:
Dawkowanie: Dawkowanie: Kuce: 0,3 – 0,8 kg Konie: 1 – 1,5 kg Dokładna dawka powinna być dobrana zgodnie z potrzebami i wymaganą wydajnością lub aby zwiększyć dzienną rację paszy.
Najlepiej podawać 1 do 3 razy w tygodniu, zastępując normalną rację. Zalać Mash letnia wodą 30 - 40 stopni i odczekać, aż napęcznieje przez 10 minut i skarmiać .