Mesz to doskonała zdrowa przekąska i świetne urozmaicenie codziennej diety zapewniając cenne kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.
Od dawna doświadczeni ludzie pracujący z końmi i lekarze weterynarii używali meszu, by zapobiegać i leczyć choroby układu pokarmowego.
Po operacjach kolki, zaparciach czy innych zaburzeniach procesów trawiennych mesz naturalnie i skutecznie reguluje funkcje jelitowe.
Ponadto mesz doskonale sprawdza się także jako regeneracyjny posiłek po ciężkim treningu, chorobie czy dużym wysiłku (takim jak np. poród) lub jako rozgrzewająca przekąska w chłodne dni.
Jest bardzo smaczny, dzięki czemu jest chętnie zjadany nawet przez najbardziej wybredne konie i może być świetnym nośnikiem niesmacznych leków lub suplementów.
Z uwagi na swoją konsystencję jest idealny dla koni starszych czy z problemami z uzębieniem. Mesz to doskonała zdrowa przekąska i świetne urozmaicenie codziennej diety.
Podawany prewencyjnie raz w tygodniu, zamiast zwykłej porcji paszy treściwej, skutecznie wspiera proces trawienia i ma działanie zapobiegające kolkom, a dodatkową jego zaletą jest korzystny wpływ na sierść i ogólną kondycję konia.
Eggersmann EMH Mash niesie ze sobą jeszcze więcej korzyści niż tradycyjny mesz, ponieważ jego receptura została ulepszona i wzbogacona między innymi o wartościowe zioła oraz EMH - sfermentowany przez mikroorganizmy ekstrakt roślinny ze specjalnie wyselekcjonowanych ziół o udowodnionym, bardzo korzystnym wpływie na zdrowie koni.
Wchodzące w skład tego meszu siemię lniane zostało poddane ekstrudowaniu, dzięki czemu nie wymaga gotowania, bo korzystny śluz wydziela się już po chwili, a zawarte w nim cenne kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 są jeszcze łatwiej dostępne.
Możliwość zalania letnią wodą sprawia, że mesz jest gotowy do podania już po kilkunastu minutach.
Zalety:
Skład:
81,0 g/kg białko og. strawne
11,0 MJ/kg energia strawna
Analiza:
Dodatki żywieniowe w 1kg:
Dawkowanie: 300-500 g produktu na 100 kg wagi konia. Zalać ciepłą 30-40 st wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 15 min. Podawać letni.